fredag 28 mars 2008

Snart är det dags...



Nu är det inte långt kvar, snart är årets vinterdvala över. På betong-bunkern Ullevi står GAIS för motståndet i ett förhoppningsvis inte allt för kallt vår-Göteborg. Abstinensbesvären har varit rätt påtaglig ett tag nu, underbart att det äntligen sätter igång!

Anders Svenssons skada verkar inte vara lika illa som befarad. Med stor sannolikhet ingår Anders i eleganternas premiäruppställning på söndag. Lite mer oklart vad som gäller Ishi men vi hoppas.

Guliganerna anordnar bussresa och har enligt uppgift snart fyllt sina fem bussar. Förhoppningsvis tar sig många, många gulsvarta sig dit privat. Bortasektion och samlingsplats för oss rättrogna är sektionerna Ä/Ö och man måste köpa förköp!

Hellsborg ett band med Elfsborgare har släppt sin första av förhoppningsvis många Elfsborgslåtar. Lyssna på vi är gulsvarta Elfsborg här www.myspace.com/hellsborg

Nu kör vi! FRAMÅT ELFSBORG!

Elfsborgsläktaren tipsar

...om Simon Banks krönika efter att ha varit på Emirates Stadium under matchen mellan Sverige och Brasilien. Brittisk säkerhetsmani och fotboll som ren underhållning utan riktiga känslor. Fotbollskonsumenter med roliga hattar som kör vågen.
http://www.aftonbladet.se/sportbladet/kronikorer/bank/article2132161.ab

Det dröjer fem minuter, sen har vakterna fått nog.

Killen på rad sjutton ska ut.

Han har inte slagits, möjligen varit lite stökig, men det här är modern fotboll i bekväma säten där ingen ska stå och alla ska vara lydiga konsumenter.

Krämarfotboll. Disneyfotboll.

Det är trevlig stämning, trevliga bufféer i ändlösa plastiga loger, med trevlig publik som gör vågen på ett trevligt sätt och äter trevliga korvar. Första halvleks största jubel kommer när Robinho lägger upp bollen på nacken, utanför sidlinjen.

Vi brukar prata om Den Moderna Fotbollen, men jag har aldrig sett den så naken, trevlig, tillrättalagd och själsdöd som när Sverige mötte Brasilien på Emirates Stadium i går.

Låt oss aldrig hamna där. Någonsin.

söndag 16 mars 2008

Bevara vår ståplatskultur del III

Dags för tredje och sista delen i Elfsborgsläktarens artikelserie om att bevara vår ståplatskultur. Vi har konstaterat att ståplatserna spelat en viktig roll rent historiskt för att bygga upp och forma den supporterkultur och identiteten som finns kring IF Elfsborg. Vi är många som fruktar att det i framtiden finns risk för att stående publik helt förbjuds, vilket skulle innebära ett hårt slag för dagens supporterkultur och stor risk för höjda biljettpriser.

Förändringens vindar blåser inom svensk fotbolls högsta beslutande organ SvFF och SEF ivrigt påhejade av UEFA. Efter några års upptrappning av det man ser som problem kring svensk fotboll med bland annat pryoteknik har röster höjts om att gå den brittiska vägen där man förbjuder ståplats och inför hårdare regler. Ett första steg som redan är taget är att från och med år 2010 enbart bevilja ståplatssektioner på dispens till supportrar på maximalt 20% av arenans totala kapacitet för svenska elitföreningar (allsvenskan och superettan).

- Men det skall vara ståplatser som direkt kan omformas till sittplatser, säger Bosse Lundqvist, som också är ordförande i Djurgården. Blir det bråkigt skall ståplatssektionen kunnat göras om till sittplatser. Källa GP

Motiveringen till att man använder ståplatserna som slagträ i kampen för att få en lugnare publik är inte att ståplatserna i sig orsakar problem. Kravallstaketen alá 80-tal som var en bidragande orsak till att många klämdes ihjäl på Hillsborough 1989 är borttagna på nästan alla svenska arenor. Klubbar runt om i landet släpper inte in fler åskådare än vad läktarna är avsedda för och det finns gott om nödutgångar och avbärarräcken. Även beslutsfattarna vet om att det inte är läktarformen i sig som är avgörande, ståplatser i Sverige år 2008 är inte farliga. Vår egen Borås Arena är ett tydligt exempel på att man kan bygga nya moderna arenor med stor andel ståplatser som funkar perfekt ur säkerhetssynpunkt. På läktare med sittplatser där supportrar står upp ändå likt kortsidorna på Råsunda eller Sthlm stadion sker fler incidenter t.ex. Det SvFF/SEF vill åt är att kunna ha fullständig koll, alla som släpps in ska sitta/stå på sin plats och kunna identifieras som ett led i en process att kunna forma publiken och supporterkulturen efter sina egna önskemål.

När man tagit steget att endast tillåta 20% ståplatser efter dispens är inte steget långt till att i framtiden helt förbjuda ståplatser likt utvecklingen i de flesta länder i Europa. I England förbjöds ståplatserna helt efter säsongen 1994 som ett led i dåvarande regeringens omfattande arbete med att få bort problemen kring de brittiska arenorna. Heysel och Hillsbourgh-katastroferna framförallt hade satt press på att något var tvunget att ske och ståplatserna fick ta en stor del av smällen för andra problem. Idag kan vi se hur brittisk fotboll utvecklats till big buisness sedan det bara blev all-seated arenor. Många nya eller ombyggda arenor fylls upp av fotbollsturister som har råd att betala de dyra biljettpriserna. Undersökningar visar att sedan början på 1990-talet har biljettpriset i grova drag gått upp med 600% i Premier League. Hade ståplats funnits kvar hade man haft svårt att motivera de kraftiga höjningarna av priset men med enbart sittplatser har alla klubbar dragit in i karusellen med TV-avtal, högre transfersummor, sign-on bonusar och löner. De som drabbas är de vanliga supportrarna, ungdomarna och barnfamiljerna som inte längre har råd att gå på matcherna i lika stor utsträckning som innan. Undersökningar visar att medelåldern för besökare i högsta divisionen ligger på 43 år, många ungdomar stängs ute från arenorna. Källa DN


De höjda biljettpriserna tillsammans med allt hårdare regler har gjort att stämningen på många arenor i UK försämrats kraftigt. Åskådare som stått upp för mycket under matchen blir utkastade och är man säsongsbiljettsinnehavare får man svårt att förnya till nästa år. Bortaföljen som ansetts stå upp för mycket hotas att inte bli tilldelade biljetter osv. På Emirates Stadium har man ett system där åskådare kan SMS:a om någon i närheten ropar eller gör olämpliga saker så kommer vakter och tar hand om vederbörande. Säkerhetstänkandet håller på att bli en ren parodi...


Brittiska fotbollssupportrar är givetvis inte nöjda med situationen och det förs en debatt om att återinföra säkra ståplatssektioner för alla de som vill ha alternativet att stå upp (till förhoppningsvis även lägre priser) Vägen verkar dock vara lång för att kunna påverka beslutsfattare i UK. Läs mer kom kampen på www.standupsitdown.co.uk eller se de klippen nedan ifrån Sky Sport News.


http://youtube.com/watch?v=hI2GpPsznkA Del 1

http://youtube.com/watch?v=9_6RheC4bNQ Del 2


Även beslutsfattare i form av förbund och klubbar i Sverige verkar tro att de kan äta kakan och ha den kvar samtidigt. Om det i framtiden blir enbart sittande åskådare där alla sitter på sin plats, succesivt än mer regler, lättare att identifiera och slänga ut tror de ändå att det kommer vara samma stämning, inramning med tifon osv? Skulle inte tro det... Vi fotbollssupportrar kallas ofta för konspirationsteoretiker, men är det så konstigt? Istället för att föra en dialog och ha en förståelse för supporterkultur har de senaste årens utveckling varit att klyftorna mellan SvFF/SEF och supportrar i Sverige har ökat. Jag är en av de första att skylla mycket på oss supportrar själva, det har tagit för lång tid innan vi äntligen bildat en supporterunion som kan föra 20-30 000 supportrars talan. Och inom många supporterled behöves en rejäl dos självrannsakan kring vad man håller på med för att komma på rätt spår.

Men framförallt är det SvFF/SEF som i högsta grad bidragit till de ökade klyftorna. 2005 var sista året man bjöd in supporterrepresentanter till de årliga säkerhetsmötet för allsvenska och superettanklubbar. Även om vi supportrar inte hade mycket att säga till om innan heller blir vi nu inte ens inbjudna. Samma beslutande organ har även tagit bort möjligheten att kunna söka dispens för laglig pyroteknik på svenska arenor. Enda följden av detta är att den olagliga pyrotekniken har ökat dramatiskt och varför är inte så konstigt att förstå. Tar man bort det lagliga alternativet och den sansade diskussionen ökar enbart klyftorna och bristen på förståelse mellan berörda parter. Supportrar utan hopp om att kunna påverka reagerar med att revoltera och det är inte direkt något nytt samhällsfenomen. Kontentan blir ett utanförskap och att SvFF/SEF försöker kriminalisera pyrotekniken. Klubbar som GAIS som inofficiellt tillåtit sina supportrar att bränna av några enstaka nödbloss på en folktom yta i samband med träninsgmatch på försäsongen har nu fått hårda bannor och lär bestraffas med böter. Hade det varit bättre att de brände "olagligt" mitt i folkmassan? Jag vill inte lägga fokus på pyroteknik i den här artikeln men det är ett tydligt exempel på ett problem som påverkar ståplatsernas vara eller icke vara. Kan man föra en nyanserad debatt och titta på alternativ kan man lösa en stor del av problemet.



Fullsatt Elfsborgsläktare

För trots att alla sk. experter inom media utan koll på supporterkultur återupprepar samma mantra om att följa den brittiska vägen och ta bort ståplats finns det bra säkra alternativ. I Tyskland var man på 1990-talet på väg att förbjuda ståplatser men klubbarna sa nej mycket tack vare en stark tysk supporterunion. Bundesliga har ståplatser för supportrar på alla arenor vilket har medfört att man har billiga biljetter, bra stämning och Europas högsta publiksnitt. På många arenor i Tyskland är ståplats så populärt att man tar bort sittplatser för att få fler ståplatssektioner. Även ståplatserna i Sverige och på Borås Arena tror jag har en fortsatt ljus framtid om man tittar mer på alternativ likt Tyskland i samband med att båda parter närmar sig varandra. Genom förståelse, dialog och genom att erbjuda alternativ kan man lösa mycket problem.

För att bevara ståplatser i Sverige även på lång sikt krävs att det kommer igång en nyanserad och sakling diskussion kring varför ståplatser är viktiga att bevara såväl i Borås som i hela Sverige. Sture Svensson i IF Elfsborgs styrelse är den som representerar oss i elitföreningarnas beslutande organ SEF och i Borås Arena AB. IFEs röst väger lika tungt som övriga klubbars och det är mångas förhoppning att vår förening ska ta ett beslut att aktivt arbeta för ståplatsernas bevarande på längre sikt i alla lägen. Hur kan följderna se ut om det i framtiden enbart blir sittplatser i Borås? Alla som har lust att betala 200 spänn för en sittplats på kortsidan på Borås Arena räck upp en hand?! Vi har en ståplatskultur att bevara, vi är många som vill ha kvar alternativet att se matcherna stående, vi vill att ungdomar ska kunna se matcherna billigt och vi vill skapa stämning.

Bevara vår ståplatskultur!
/Andy Capp

söndag 9 mars 2008

Bevara vår ståplatskultur del II

I det första inlägget angående vikten av att bevara ståplatskulturen kring IF Elfsborg reflekterades över att många unga i dagens publik likt tidigare generationer kunnat växa upp med billiga biljetter på ståplats och fostras till trogna Elfsborgare. I den här andra delen tänkte jag dock att knyta an till fler aspekter nämligen även ståplatskulturens atmosfär och stämning.

Jag tillhör en av dem vill vill hävda att vi har en viktig ståplatskultur att föra vidare i Borås och kring IF Elfsborg. Förändringens vindar blåser och om vi inte uppmärksammar och för en debatt i ämnet är snart ståplatserna ett minne blott. Historien kring ståplatserna i Borås liknar många andra liknande städer i Sverige. Borås är en traditionell arbetarklasstad med fokus på textilindustrin i olika former under 1900-talet. När IFE vann sitt första SM-guld säsongen 1935/36 tog makalösa 16 348 personer plats på lilla Ramnavallen där 95% av platserna utgjordes av byggda läktare eller naturliga ståplatser i form av backen på ena kortsidan. Redan kvällen innan ringlade sig kön i backen upp till Ramnavallen lång och många var de som övernattade utanför arenan för att överhuvudtaget få plats.


Ramnvallen IF Elfsborg - AIK

1941 invigdes Ryavallen och även där har de billiga ståplatserna spelat en central roll kring IF Elfsborg. Guldsäsongen 1961 där eleganterna vann guld som nykomlingar sågs de allsvenska hemmamatcherna i snitt av otroliga 14 608 åskådare! Betänk då även att staden Borås inte hade fler än 60-70 000 invånare vid den tidpunkten. Ståplatskulturen med billiga ståplatser för stadens arbetarklassbefolkning har onekligen bidragit till att IF Elfsborg såväl kunnat sätta egna svårslagna publikrekord samt till att föreningen är djupt etablerad i hela sjuhäradsbygden. Den stora andelen ståplatser har bidragit till att många kunnat se IF Elfsborg spela under åren.

Under 1970-talet började dagens supporterkultur att gro. Inspirationen hämtades likt i övriga Sverige från Tipsextra och den brittiska supporterkulturen där packade sjungande ståplatsläktare agerade förebild. Under 70-talet fanns det förvisso kompisgäng på Ryavallens sittplats som började ropa och sjunga på brittiskt manér. Men allteftersom biljettpriserna höjdes på sittplats och kompisgäng som suttit tillsammans nu inte kunde garanteras biljetter ihop började en klack att istället att växa fram på sektion J, Ryavallens ståplatslångsida. Ståplatskulturen blomstrade och på överpackade ståplatsläktare (förmodligen fler åskådare än man fick ta in) 1977 rasade räcket längst ner efter hårt tryck i samband med västderbyt mot IFK GBG. Som tur var skadades ingen allvarligt och denna händelse är den enda negativa under 103 år som kan kopplas till just ståplatsläktarna.


Elfsborgsklack 70-tal (foto från Illonas 70-talssida)

Om 1970-talet var födelsen för den moderna supporterkulturen i Borås blev 1980-talet en tillbakagång. IF Elfsborg spelade efter SM-semifinalen 1982 dålig fotboll innan de slutligen åkte ur allsvenskan 1987. Intresset för fotbollen och därmed publiksffrorna i hela Sverige minskade samtidigt som våldsinslag och problem gjorde sig påminda såväl internationell (framförallt Heysel-katastrofen) som på vissa arenor i Sverige. I Borås likt på många andra orter monterades ett kravallstaket runt hela Ryavallen. Ett ogästvänligt och dyrt påfund som det aldrig fanns ett egentligt behov av. 1997 plockades det bort på sittplats men det skulle dröja ändå till år 2000 innan staketet plockades bort även på Ryavallens ståplats.

1991 grundades supporterföreningen Guliganerna hemmahörande på ståplats för att organisera den klack som fanns. Utvecklingen har med undantag av några sega år i slutet på1990-talet pekat stadigt uppåt för att under de tre senaste åren explodera. Ståplatsläktare i form av Elfsborgs och Knallelandsläktaren har bidragit till att publikrekordet på 17 083 för Borås Arena kunde sättas i samband med hemvändarmatchen mot Kalmar FF 2005. Andelen sjungande publik, flaggor, färg och tifo i klacken på Elfsborgsläktaren växer stadigt och likt IF Elfsborg gjort under mer än tio års tid kan några tusen barn och ungdomar bjudas in och se eleganterna gratis ifrån ståplats några matcher per år. En viktig del i processen att fostra framtida Elfsborgare och åskådare.


Klacken på Elfsborgsläktaren

Vår ståplatskultur kring IF Elfsborg som funnits och utvecklats sedan tidigt 1900-tal bidrar idag till en stor del av matchupplevelsen på Borås Arena. Spelarna marscherar ofta in till tifo-arrangemang som håller hög svensk standard och bidrar till inramning och atmosfär som uppmärksammas i media och diskuteras ivrigt bland publiken. På Elfsborgsläktaren växer den klack som sjunger, viftar med flaggor och lever sig med i matcherna i 90 minuter. Arenans hjärta och puls som om den inte fanns skulle göra en Elfsborgsmatch betydligt tråkigare. Någon kanske pekar på att en växande klack bidrar till ökade eventuella problem men i det stora hela är de problemen försvinnande små och klaras för det mesta ut internt inom klacken. Såväl när det gäller inkastade föremål samt avvisning av berusade personer sker det i större utsträckning på Borås Arenas sittplatsläktare än på ståplats., allt enligt Nicklas Andersson före detta säkerhetsansvarig hos IF Elfsborg.

Min passning till IF Elfsborgs samt Borås Arena AB styrelser är att se till att vi har en viktig tradition av ståplatskultur kring IF Elfsborg. En tradition som såväl bidragit till att alla, även personer som inte har det så bra ställt haft råd att gå på matcherna. Våra höga publiknoteringar såväl i dåtid som nutid pekar på att ståplats haft en viktig roll. Stämningen och atmosfären som är ännu svårare att mäta effekterna av men som jag är övertygad av har bidragit oerhört till att göra det mer attraktivt att gå på matcherna. Att se en Elfsborgmatch ska handla såväl om underhållningen på planen som att sluta upp i en gemenskap och tillhöra något större på läktarplats. Den supporterkultur vi har idag med tifon, sjungade publik, kreativa människor i alla åldrar som brinner för klubben osv. har utvecklats genom ståplatskulturen och får den fortsätta växa i samma takt som nu ser framtiden ljus ut.

Del III av Bevara vår ståplatskultur kommer att lägga fokus på framtiden.

/Andy Capp

fredag 7 mars 2008

Bevara vår ståplatskultur del I

Jag befann mig för några dagar sedan på IF Elfsborgs årsmöte. Det var en intressant tillställning trots väntade beslut i de frågor som togs upp. Det som väckte mitt intresse var i slutet när de vi kommit till punkten ”övrigt” och medlemen i IF Elfsborg samt tillika ordf. i Guliganerna Eric Sjölin gick upp berättade om vikten av att bevara ståplatserna. Sjölin gjorde ett mycket bra framträdande och han fick väldigt bra bifall från publiken, såväl äldre som yngre. Jag hoppas nu bara att alla som var på mötet verkligen tar åt sig i frågan och gör något åt saken i dessa tider då ståplatsernas tidsepok verkar lida mot sitt slut.

Jag har därför valt att belysa den här frågan ytterligare för att Ni som läser ska kunna ta med er frågan vidare ut i vardagen och diskutera något som jag tycker är viktigt. Ett av Sjölins huvudargument för ståplatserna var att alla som går på fotboll idag någon gång har börjat bilda sig ett intresse för fotbollen någonstans. Det här stället är just på ståplats. Vi kan fråga runt bland de flesta personerna på Borås Arena, ”Var på Ryavallen såg du din första Elfsborgsmatch?” och jag kan garantera att en stor majoritet av de tillfrågade skulle svara just ståplats.

Anledningarna till att folks fotbollsintresse väcks på just ståplats är många. I mitt eget fall började jag gå på Elfsborg med farsan i början av 90-talet. Ibland gick vi ensamma och ibland hade vi med oss några kompisar. Fördelen med ståplats var just att vi kunde välja att gå med olika personer varje gång och stå bredvid dessa. Ibland hände det dessutom att vi bestämde oss sent att vi skulle gå på matchen. Tack vare tillgängligheten på ståplats var det bara att sätta sig i bilen och åka in. Man behövde inte oroa sig för att man riskerade att få en dålig plats. Var man bara där i tid kunde man välja en bra plats där man trivdes.

Ståplats på Elfsborgsläktaren

En annan anledning som jag, i efterhand, förstått var den i princip viktigaste orsaken till att vi gick och såg Di Gule på ståplats var givetvis priset. Tack vare de billiga biljetterna på ståplats kunde jag och farsan gå och se varje hemmamatch utan att behöva tänka på priset. Jag vet att jag någon gång frågade ”Varför går vi inte på sittplats?”. ”Det är alldeles för dyrt!” fick jag till svar. ”Dessutom är det så tråkigt att sitta still och frysa” brukade han lägga till. Den stämning som skapades på matcherna kom till 99% av oss på ståplats, sittplats såg mest stelt och dött ut minns jag.

När jag senare kom upp tonåren, då jag kunde klara mig utan mina föräldrars tillsyn och pengar, började jag på Elfsborgs matcher med mina kompisar. Tack vare att just ståplatserna fanns tillgängliga med sitt låga biljettpris gjorde detta att vi, precis som jag och farsan, kunde gå och se alla matcher vi ville se. Jag tror vi betalade 30:- på den tiden, en ok summa för en högstadiegrabb som hade många bollar i luften. När jag började gå tillsammans med mina kompisar måste jag säga att mitt fotbollsintresse i allmänhet och Elfsborgsintresse i synnerhet tog fart rejält. Tack vare att vi kunde ställa oss på olika platser varje gång träffade vi nya kompisar i princip varje match och till slut så var vi ett gäng som samlades så fort det var match.

Utan den här flexibiliteten och de billiga biljettpriserna som ståplats erbjuder vågar jag nästan lova att mitt intresse för Elfsborg och förhoppningarna om föreningens framgång inte alls hade varit på samma nivå som idag. Jag tror verkligen att jag har ståplats att tacka för mitt brinnande Elfsborgsintresse. Jag vill även tacka farsan för att han tog med mig på Elfsborg från första början. Men utan ståplats och de billiga priserna hade vi nog aldrig blivit så trogna besökare som vi nu blev trots att resultaten åkte berg-o-dalbana. Nu sitter intresset där, jag och mina kompisar är flitiga besökare av Elfsborgsläktaren, farsan har dragit med sig morsan och även de befinner sig fortfarande på ståplats för priset, stämningen och flexibiliteten.

Det här är reflektioner som jag hoppas att Bosse Johansson, IF Elfsborgs styrelse, Claes Hagberg och Sture Svensson, Borås Arena AB och Borås Stad tar med sig i sitt framtida arbete när det gäller utvecklingen av Borås Arena. Jag tror nämligen att alla kan känna igen sig i det som jag nyss har reflekterat över. Att bevara en ståplatskultur är viktigt för att kommande generationer av Elfsborgare ska kunna växa upp på ett liknande sätt som många av oss gjort. Låt alla ha råd att gå på matcherna och bevara alternativet för oss som vill se dem stående.

Vår ståplatskultur är en del av IF Elfsborg!

//Lanata

Tack för allt Mathias!



"– I dag känns en viss tomhet, fotbollen är ju mitt liv. Vi ska ta guld i år och jag får stå vid sidan och titta på, det känns grymt. Kanske det finns plats på ståplats bland guliganerna. Jag är ju en riktig Elfsborgssupporter och vill vara kvar i gemenskapen, säger Mathias."


Efter beslutet att lägga skorna på hyllan tackar vi på Elfsborgsläktaren dig för allt du uträttat på planen såväl när du förde upp IF Elfsborg till allsvenskan 1996 som när du kom tillbaka och var en av de bidragande orsakerna till SM-guldet 2006. Matte du är välkommen över till Elfsborgsläktaren för att sjunga fram eleganterna till SM-guld 2008.

TACK FÖR ALLT, DU ÄR EN AV OSS!

måndag 3 mars 2008

Det luktar allsvensk premiär!

Nu har Guliganerna släppt biljetter till sin bussresa ner till Göteborg 30/3. Det är hög tid att mobilisera alla gulsvarta att ta sig ner och stötta eleganterna i årets allsvenska premiär. Vi har slängt upp infon som finns på www.guliganerna.se för att underlätta för dig som vill åka billig buss ner.



Nu är det inte långt kvar till det drar igång, Allsvenskan 2008. Det är söndagen den 30 mars som gäller och det är Gais som står för motståndet. En kanonmatch som garanterat kommer locka flera tusen Gulsvarta att åka ner till Göteborg för att stötta Di Gule till en bra start.

Guliganerna kan här och nu erbjuda ett hett alternativ för Er supportrar som har tänkt ta er ner till Göteborg och heja fram våra gula Eleganter. För endast 50:-(om du är medlem i Guliganerna 2008) får du åka med i bussarna tillsammans med förväntansfulla Elfsborgare. Ställ bilen hemma och åk med Guliganerna, ALLA SKA MED!

När?
Söndagen den 30 mars kl. 15.00

Var?
Nya Ullevi.

Avresa från Borås?
13.00

Pris?
50:- för medlemmar i Guliganerna 2008. De som ej är medlemmar betalar 100:- extra på matchdagen innan avresan till Göteborg.

Hur anmäler jag mig till resan?
Vi kommer, på den här resan, använda oss av ett biljettsystem likt de vi har använt oss av vid några tidigare tillfällen. Vill du åka med på resan måste du därför inskaffa dig en bussbiljett i förväg. Dessa biljetter finns att köpa i någon av Team Sportias butiker, i Centrum eller Knalleland, för endast 50:- styck. Biljetten tar du sedan med dig till bussarna på matchdagen.
Sista försäljningsdag: Torsdag 27 mars
Viktigt! Köpt biljett kan ej returneras.

Matchdagen!
Vi börjar dagen med att slå upp portarna till vår medlemslokal Gula Villan, som ligger ett stenkast ifrån Ryavallen, klockan 11.00. Vi rekommenderar alla att komma tidigt då det kommer att finnas tid till att umgås med andra resenärer, köpa souvenirer eller något lättare tilltugg, smörgåsar samt dryck.
Viktigt! Ta med biljett och medlemskort.

Vad gör jag med min biljett på matchdagen?
Det är som sagt viktigt att du tar med dig din bussbiljett på matchdagen. Förutom att bussbiljetten fungerar som ett kvitto ska den även bytas in mot en specifik bussbiljett som berättar i vilken buss du hamnar. Utanför Gula Villan kommer det att finnas ett bord dit alla ska gå och byta in sina biljetter. Ett tips är att kompisgäng med flera byter in sina biljetter samtidigt för att ha större chans att hamna i samma buss.
Vi uppmanar alla resenärer att vara på plats vid Gula Villan senast 12.30!

Jag som inte är medlem i Guliganerna?
Är du inte medlem i Guliganerna kommer du få lägga till en avgift på 100:- när du byter in din biljett mot en specifik bussbiljett vid bordet utanför Gula Villan. Alternativet till det är att bli medlem i föreningen till priset av 100:- för ungdomar eller 150:- för vuxna. Du åker då med på resan till medlemspriset 50:-.

Tillsammans mot Guld 2008!