söndag 25 maj 2008

Anders Svenssons sång

En sång som sjungts de senaste matcherna, en gammal melodi som använts innan men med ny text för att hylla vår spelande legend Anders.

Anders Svensson är vår mittfältsgeneral

Han leder oss mot Lennart Johanssons pokal
Anders är vår kung
Anders är vår kung
Nummer åtta evigt lika ung
(melodi: When Johnny comes marching home again)

söndag 18 maj 2008

Bojkott av Svenska Cupens tredje omgång

Följande text är ursprungligen publicerad på www.guliganerna.se

Efter segern borta mot Ängelholm i Svenska Cupens andra omgång lottades Elfsborg, tillsammans med 31 andra lag, in i cupens tredje omgång. Vi fick en relativt tuff lottning där vi ställs mot Örebro SK med spelplats i Gävle. Ja precis, Gävle och Strömvallen. Vår match är nämligen en del av den satsning som SvFF valt att göra på Svenska Cupen för att försöka öka intresset för cupen. Man har valt att placera flera matcher i samma stad och därmed köra ett sammandrag över en helg med täta matcher och tv-sändningar. Intäkterna från matcherna tar förbundet hand om, inte som det brukar vara i vanliga fall då arrangerade klubb får intäkterna.


Guliganerna anser att detta påhitt inte gynnar någon part. Varken klubbarna, supportrarna eller Svenska Cupen själv drar någon nytta av det här.

Publikfest?
Man pratar om publikfest, men ärligt talat. Hur stor publikfest kommer det här egentligen att bli? Gefle IF har i vanliga fall runt 4-5000 personer på sina matcher på Strömvallen. Varför skulle dessa personer lägga pengar på att se andra lag möta varandra? Varför skulle övriga invånare i Gävle göra det? Varför skulle folk från Skåne åka ända upp till Gävle när de egentligen inte hade behövt? Vilka kommer att besöka matcherna?

Småklubbarna är förlorarna
De stora förlorarna i och med det här cupsammandraget är de småklubbar som håller sig kvar i cupen varje år. De går miste om ett stort antal kronor som hade kunnat trilla in på deras konto i och med att de lottats som hemmalag mot ett Allsvenskt lag. För dessa klubbar är cupen något stort. Tänk t.ex. IFK Falköping som 2007 hade ett publiksnitt på 145 personer. Förra året när vi var på besök kom det hela 1500 personer till Odenplan. Det är extra sköna pengar för en liten förening som annars håller till i div. 3. Ett annat exempel är Sirius som nu till omgång 3 i årets upplaga lottades att möta Djurgården. Sirius såg då sin chans att locka storpublik till Studenternas. Istället får de rikta in sig på en resa till Gävle och spela en match inför kanske 3-500 personer där de inte blir tilldelade några pengar alls av de matchintäkter som blir. Omgång 3 av Svenska cupen blir därmed långt ifrån den vinstaffär som Sirius hade kunnat hoppas på.

De andra förlorarna i det här är supportrarna. Vad motiverar supportrar till Örebro och Elfsborg att åka upp till Gefle för att möta varandra? Vad motiverar Landskronas och Helsingborgs supportrar att åka upp till Gävle för att möta Aik respektive Valsta/Syrianska? Förra året var vi inte många i Gävle. Kanske 100 personer var på plats på Strömvallen när vi mötte Gelfe i Allsvenskan. Varför skulle vi bli fler nu när vi ställs inför Örebro i omgång tre av Svenska cupen?

Något som är roligt med Svenska cupen är att man får möta lag man tidigare aldrig mött och se arenor och planer man aldrig tidigare sett. Det finns en viss charm med att komma till en arena med enbart en riktig läktare som tar in 500 personer, trevliga publikvärdar som tycker det är jätteroligt med mycket publik och där folk är glada för att det lokala laget ska få visa sina krafter mot Allsvenskt motstånd. Låt oss bevara detta!

Hur blir det med säkerheten?
En annan fråga är säkerhetsfrågan. Man kan undra hur förbundet har tänkt när man låter lag som Aik, Djurgården och Helsingborg, som man vet har ett antal personer som gillar våld, att spela ett sammandrag i Gävle under samma helg. Förbundet säger i ena sekunden att man vill stävja allt våld, man tittar på lagändringar, kameraövervakning på arenorna med mera, men i andra sekunden kommer man på det här förslaget. Det låter inte klokt.

Åk inte till Gävle
Guliganerna har med tanke på ovanstående punkter valt att ställa in resan upp till Gävle. Vi vill även uppmana andra Elfsborgare som har planerat att ta sig till Gävle att stanna hemma.

Vi anser att man ska bevara den idylliska stämpel som cupen faktiskt har fått. Det är roligt att åka till Ängelholm en helgdag, ställa sig på en byggnadsställning ute på en äng och köpa sig en korv med bröd och bevittna en match, som i Ängelholms ögon, har lockat storpublik.

Vi tycker även att Svenska cupen är en så pass viktig inkomstkälla för de mindre klubbarna att man inte kan motivera varför man ska ta bort chansen för dem att få in extra intäkter.
Är det rimligt att ta bort chansen för Sirius att locka storpublik till Studenterna?

Vi får inte det här att gå ihop.

Bevara cupen som den är. Visa sympati för småklubbarna, stanna hemma!

//Guliganernas styrelse

torsdag 1 maj 2008

Elfsborgsmatcher på TPB

För er som vill se fyra av säsongens hittils skönaste matcher om igen så kan vi på Elfsborgsläktaren tipsa om att de finns att ladda ner på The Piratebay.

http://thepiratebay.org/tor/4123235/allsvenskan.elfsborg.vs.aik.2008.04.07.swedish.pdtv.xvid-fieldst
IF Elfsborg - Solna AIK 3-0

http://thepiratebay.org/tor/4163776/2008_04-26_15-50-00_TV4_Fotboll_Elfsborg-Kalmar.ts
IF Elfsborg - Kalmar FF 1-0

http://thepiratebay.org/tor/4171515/Allsvenskan.Elfsborg.vs.Helsingborg.if.PDTV.XviD-Fritte
IF Elfsborg - Helsingborgs IF 1-0

http://thepiratebay.org/tor/4186475/Allsvenskan.Elfsborg.vs.IFK.Goteborg.2008.05.12.SWEDISH.READ.NFO
IF Elfsborg - ICA Göteborg 3-0

Glöm inte att seeda efter att du själv laddat ner så att fler Elfsborgsvänner får ta del av matcherna.